Archiwum Newsów

Spaghetti

Dzień dobry:)

Dzisiaj kulinarna środa, więc zapraszam wszystkich do wspólnego gotowania…spaghetti w sosie ze świeżych pomidorów.


Składniki ( na dwie porcje):
– 300g makaronu spaghetti
– 5-6 sztuk dużych świeżych pomidorów
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli i cukru
– oliwa z oliwek
– ser parmezan/ grana padano
– świeża bazylia


Przygotowanie:

Pomidory myjemy, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po ok.30 sekundach wylewamy wrzątek, pomidory przelewamy zimną wodą i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane pomidory kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czekamy chwilę, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jednocześnie uważając, aby się nie przypalił. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko smażymy na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich nadmiar wody. Przyprawiamy sos do smaku szczyptą soli, cukru i ewentualnie ulubioną przyprawą. Aby sos był gładki, wszystko miksujemy.


Do garnka wlewamy wodę na makaron i czekamy, aż się zagotuje. Potem solimy do smaku i gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy oliwą z oliwek i przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Danie posypujemy startym serem np. parmezanem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Życzę smacznego! 🙂