Kulinarne Hity #3

Ciasto z truskawkami

Dzień dobry:)

Sezon na truskawki można uznać za rozpoczęty, w związku z tym dzisiaj zapraszam do zrobienia pysznego i prostego ciasta z tymi owocami.


Sposób wykonania:

Składniki (na dwie porcje):
– 5 średnich jajek
– kostka masła- 200g
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej- 320g
– 3/4 szklanki cukru- 170g
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 800g truskawek

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownica o średnicy 24-25 cm.


Świeże truskawki myjemy, zdejmujemy szypułki. Truskawki osuszamy na papierowym ręczniku.


Do szklanego lub metalowego naczynia wsypujemy 3/4 szklanki drobnego cukru i wbijamy 5 jajek. Miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

 


Kostkę masła rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej a następnie studzimy.
Do miski z masą jajeczną powoli wlewamy przestudzone masło ( zamiast masła można użyć oleju w takiej samej ilości). Cały czas wszystko ubijamy na najwyższych obrotach.

 

 


Po chwili wyłączamy mikser i wsypujemy mieszankę sypkich składników ( mąka i proszek do pieczenia). Całość mieszamy powoli szpatułką lub drewnianą łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy truskawki.

 

 


Ciasto z truskawkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na środkową półkę. Pieczemy ok. 45-50 min. (sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

 

 

*ciasto zostało dodatkowo posypane „kruszonką” a oto przepis:
składniki: 100 g zimnego masła, 180 g mąki pszennej, 100 g cukru
wykonanie: Za pomocą blendera lub miksera miksujemy przez kilka sekund mąkę, cukier oraz zimne masło. Automatycznie te składniki powinny się szybko połączyć tworząc nam upragnioną kruszonkę. Pamiętaj, aby zbyt długo nie miksować, ponieważ wtedy ciasto się złączy na tyle, że zamiast drobnoziarnistej kruszonki powstaną ogromne zlepy ciasta.


Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego! 🙂